Extremadura

Vogelreis Extremadura: 17 tot en met 28 april 2017

 

Eeuwenlang zakten schaapsherders iedere winter vanuit het koude noorden naar “los extremos del Duero”, oftewel naar de andere kant van de rivier de Douro. Vandaar de naam Extremadura. Hier brachten de kuddes de winter door en konden de beesten aan voedsel komen. Extremadura bestaat goeddeels uit steppen en dehesa’s. Kenmerkend is het glooiende landschap met zijn vergezichten, doorsneden door ruige rivierdalen van onder meer de Tietar en de Taag, en met hier en daar bergmassieven. Onderdeel van van de Extremadura zijn een reeks steppegebieden, zoals La Serena en het de steppes tussen Cáceres en Trujillo. Dit laatstgenoemde steppegebied verkennen we tijdens deze reis uitgebreid. De dehesa’s bestaan uit voornamelijk grasland, af en toe graanbouw, lage struiken en de talloze zeer karakteristieke verspreid staande steen- en kurkeiken. Het is bovendien een bekend veeteeltgebied en met name vermaard om de Merino wol van de schapen en de Jamón Ibérico en Jamón Serrano van de vele scharrelvarkens. Het is echter ook een arme streek en zeer dun bevolkt. ’s Winters en in het voorjaar nog groen en met een weelderige bleoempracht, maar ’s zomers droog, heet en geel.

 

Kalanderleeuwerik - foto Klaus Malling Olsen

 

Het vroege voorjaar is de beste tijd om de Extremadura te bezoeken.

De laatste decennia wordt dat ook veelvuldig gedaan. Extremadura is vooral in trek bij de natuurliefhebbers, de vogelaars in het bijzonder. En niet alleen vanwege de duizenden kraanvogels die zich iedere winter te goed doen aan de eikels op de dehesa, maar vooral omdat het met recht één van de rijkste vogelparadijzen van Europa is. Kuifkoekoeken, Spaanse keizerarenden, Blauwe eksters, Grote - en Kleine trappen, Vale gieren, Monniksgieren, Wit- en Zwartbuikzandhoenders, Kalanderleeuweriken, Grijze wouwen, het zijn allemaal zeer tot de verbeelding sprekende soorten die er voorkomen. Maar niet alleen de vogelrijkdom, ook de geuren, de luchten, de historische stadjes en het zeer fraaie landschap zoals zojuist besproken. Sluit je ogen eens, ruik en geniet van de eindeloze tonen van baltsende Kalanderleeuweriken en de ritselende liedjes van de Grauwe gorzen. De Extremadura is een ervaring om nooit te vergeten!

 

Foto Niels Bronsgeest

 

Het is een twaalfdaagse, compacte reis geworden. Alle bekende en minder bekende pareltjes worden aangedaan. U verblijft in twee uitstekende en fraai gesitueerde hotels, van waaruit u ’s ochtend voor het vertrek en ’s avonds na de dagprogramma’s nog naar hartelust kunt vogelen, wandelen, etc. Casa rural de las Canteras ligt tussen de steppen en Monfragüe in, ons pension in Herreruela ligt tegen de Sierra de San Pedro aan.

 

Deze reis is eventueel in combinatie met de Algarve vogelreis te maken die een dag later aanvangt (Herreruela - Faro is een dikke 4 uur rijden). Neem contact op voor de mogelijkheden en prijsreductie voor dit pakket.

 

Programma

Dag 1 Vlucht A’dam - Madrid en transfer met minibusjes naar ons eerste hotel (pakweg 230 km): Casa rural Las Canteras, prachtig hogerop gelegen tussen Trujillo en Monroy, met zicht over de steppen en Trujillo. Gelegenheid tot opfrissen, diner in het hotel.

Dag 2 Deze eerste volle dag doen we het rustig aan en verkennen we de directe omgeving van het hotel. Mogelijk worden een of twee leuke bestemmingen dichtbij het hotel aan gedaan, zoals het leuke rivierdal van de Almonte, waar we kans maken op Zwarte tapuit, Blauwe rotslijster en Bergfluiter.

 

Buitenruimte van Casa rural Las Canteras, foto Niels Bronsgeest

 

Dag 3 Vroeg op voor een eerste vollle dag in het steppegebied tussen Cáceres en Trujillo. In dit schitterende landschap zijn de Grote - en Kleine trappen niet te missen. Over de kort begroeide steppen schommelen de Grauwe kiekendieven. Verder goede kans op Witbuik- en Zwartbuikzandhoenders, Kuifkoekoeken, Zuidelijke klapeksters, Griel, Kalander- en Kortteenleeuweriken, Rode patrijs en Westelijke blonde tapuit. Een koffiebreak kan goed in Santa Marta de Magasca, het luchpakket eten op een mooie plek in het veld op. Diner en overnachting in Casa rural Las Canteras.

Dag 4 De Grijze wouw is een prachtige roofvogelsoort die alleen in het zuidwesten van Spanje voorkomt. We bezoeken vandaag onder meer een bekende broedplaats in de buurt van het dorpje Monroy. Onderweg doorkruisen we mooie delen van de Extremadura en stoppen we geregeld op goede plaatsen om te vogelen: kans op Scharrelaars. Lunch in het veld. Diner en overnachting in Casa rural Las Canteras.

 

Thekla leeuwerik - foto Klaus Malling Olsen

 

Dag 5 Een must voor iedereen die de Extremadura bezoekt is een bezoek aan het Nationaal Park Monfragüe. Het woeste park strekt zich uit daar waar de rivieren Tiétar en Taag samensmelten. Het is een uitzonderlijk natuurgebied en bekend vanwege het oudste en onberoerde mediterrane bos van het Iberisch schiereiland. Op een paar plekken is het park goed beleefbaar. Bijvoorbeeld ter hoogte van Salto del Gitano, een uitkijkpunt bij een gierenrots. Hier hebben we zicht op broedende Vale gieren en hopelijk is ook dit jaar het nest van de Zwarte ooievaar bezet. De plek is ook geschikt voor Monniks- en Aasgieren, Oehoe, Slechtvalken, Steen-, Dwerg- en Slangenarenden en natuurlijk Spaanse Keizerarenden, die ook in Monfragüe broeden. Verder goede kans op Blauwe rotslijsters, Grijze gorzen, Baardgrasmus en Brilgrasmus. Liefhebbers kunnen wandelen naar het Castillo de Monfragüe. Eenmaal boven worden zij beloond, mits helder weer, op ongekende vergezichten over Monfragüe en de aanpalende dehesa’s. Diner en overnachting in Casa rural Las Canteras.

Dag 6 Het Arrocampo wetland tussen Caucedilla en Almaraz, even westelijk van de E-90, vormt een groot contrast met de landschappen die we tot op heden hebben gezien. Het is een aantrekkelijk gebied, met weer een hele andere range aan vogelsoorten. Het Arrocampo wetland bevat permanent water voor de koeling van de kerncentrale die ernaast ligt. Hierdoor heeft het kunnen uitgroeien, ook in droge tijden, tot een zeer soortenrijk wetland met Purperreigers, Woudaap, Roerdomp, Ralreigers, Kleine - en Grote Zilverreigers. Verder ook kans op Lachstern, Purperkoet, Grijze wouw, Grauwe kiekendief, Snor, Blauwborst, Grote Karekiet en Roodkopklauwier. Om het gebied liggen verschillende paden en staan uitkijktorens, zodat we het wetland optimaal beleven kunnen. We verblijven er een hele dag, iedereen kan zijn / haar eigen gang gaan. Lunch in het veld. Diner en overnachting in Casa rural Las Canteras. 

Dag 7 Het historische stadje Trujillo gelegen bovenop een granieten massief is en is een bezoek meer dan waard, al was het maar vanwege mooie uitzicht van het kasteel in het centrum over het omringende steppegbied. We bezoeken het oude centrum waar net als in Cáceres kolonies Kleine torenvalken zich hebben gehuisvest. Verder natuurlijk veel Alpengierzwaluwen en Vale gierzwaluwen en ook dit oude stadje wordt bevolkt door honderden paren ooievaars, het blijft een fascinerend gezicht! Verder vandaag mogelijkheid voor wat inkopen. Diner in het oude centrum van Trujillo. Laatste overnachting in Casa rural Las Canteras, het pension ligt 12 km noordwestelijk van Trujillo, dichtbij dus.

 

Dehesa met kurkeiken rondom Caceres - foto Niels Bronsgeest

 

Dag 8 Na het ontbijt verlaten we deze fraaie stek en rijden westwaards naar ons tweede onderkomen tegen de Sierra de San Pedro aan, Hotel Rural Sierra de San Pedro (plm. 150 km). Onderweg zullen op geschikte plekken stoppen om te vogelen en te luncjen (ergens op een mooie plek in het veld). De omgeving van het bestaat uit verschillende ommuurde veldjes en boomgaarden. In de directe omgeving is het heerlijk wandelen en vogelen. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 9 Na het ontbijt rijden we naar de Rio Salor waar we een korte rondwandeling maken. In de vegetatie kunnen we van alles verwachten. Het is vooral een geschikte plek voor Zwarte tapuit en Blauwe rotslijster. Maar verder maken we kans op Cirlgorzen, verschillende grasmussoorten, gieren en arenden. In de rivier komen otters voor. Tijdens onze verkenning in maart 2009 troffen we een paar spelend aan in de rivier! Na deze ochtendstop bezoeken we een bekende plek voor Spaanse keizerarenden nabij het treinstation van Herreruela. In deze regio broeden zo’n 30 paar van deze zeer zeldzame arendsoort. De wereldpopulatie wordt geschat op nog geen 200! Verder broeden er veel Monniksgieren. Op een geschikte plek kunnen we ze broedend kunnen bekijken. Deze gierensoort maakt zijn nesten in de toppen van bomen. Lunch in het veld en diner en overachting in Hotel Rural Sierra de San Pedro.

 

Loopje vanuit het hotel Rural Sierra de San Pedro, foto Niels Bronsgeest

 

Dag 10 Vandaag bezoeken we het middeleeuwse stadje Cáceres. Het oude stadshart is indrukwekkend (onder bescherming van UNESCO) en staat bol van eeuwenoude gebouwen. Hier maken we een korte rondwandeling. In nissen in de muren van het Palacio Luisa de Carvajal, aan de oostkant van de binnenstad, broeden enkele tientallen Kleine torenvalken. Op de terugweg naar Herreruela brengen we een bezoek aan Monumento Natural Los Barruecos: een markant landschap bezaaid met enorme granieten rotsblokken. Hier liggen ook enkele meren, waaronder het Embalse de Barruecos (stuwmeer), met zijn Steltkluten, Koereigers en Dodaarzen. De verschillende habitats dicht bij elkaar zijn goed voor veel verschillende vogelsoorten, waaronder Hop, Scharrelaar, Zuidelijke klapekster, Steenuil, Cetti’s zanger. Maar het gebied is ook floristisch en vanwege zijn amfibieënsoorten zeer boeiend. Liefhebbers van moderne kunst kunnen het Museo Vostell-Malpartida bezoeken. Lunch in het veld en diner en overnachting in Hotel Rural Sierra de San Pedro.

 

Kleine torenvalken - foto Niels Bronsgeest

 

Dag 11 Tijdens deze laatste volle dag doen we verschillende leuke bestemmingen aan dicht tegen de Portugese grens. We lunchen in de Alojamientos rurales “El Buraco” nabij Santiago de Alcantara. Hier maken we ook een ontspannen wandeling. In deze regio maken we kans op Havikarenden. We lunchen in El Buraco, een heerlijke plek, een oase van rust. Diner en overnachting in Hotel Rural Sierra de San Pedro.

Dag 12 Het zit er weer op, ’s ochtends rijden we naar de luchthaven van Madrid voor onze terugvlucht naar Amsterdam.

 

SNR-Reisbegeleiding Paul van der Poel

Reissom € 1650,00

Toeslag eenpersoonskamer € 180,00

Reisduur 12 dagen

Aantal deelnemers minimaal 7, maximaal 14

Uiterse inschrijfdatum 12 februari 2017

In de reissom inbegrepen volpension, alle transport

Boekentip The nature guide to Extremadura / Crossbill Guides Foundation & KNNV, 2006. ISBN 90 5011 223 4

Meer informatie bij Stichting Natuurreizen: nilssons@ziggo.nl / 06-15960141

 
<h1>stichtingnatuurreizen.nl sitemap:</h1> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1032">Home</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1030">Onze reizen</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1147"><b>Extremadura</b></a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1169">Nederland</a><br /> --<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1170">Bargerveen</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1082">Suriname</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1185">Diepholz</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1187">Wit-Rusland</a><br /> --<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1234">De reis op kaart</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1086">Noord-Griekenland </a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1201">Hongarije</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1191">Bulgarije</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1190">Algarve</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1235">Madeira - wandelreis</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1236">Sri Lanka</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1145">Nu boeken</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1148">Reis boeken</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1150">Betalingen</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1149">Algemene voorwaarden</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1023">Over SNR</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1138">Historie</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1137">Reisbegeleiders</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1139">Contact opnemen</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1140">Colofon</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1231">Service &amp; Links</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1157">Algemene paklijst</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=101">Aanmelden nieuwsbrief</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=100">Zoekresultaten</a><br />