Bulgarije

Vogels, bloemen, vlinders en landschappen: 30 mei - 11 juni 2017

 

Bulgarije hoort zonder twijfel tot de top vijf beste vogelbestemmingen van Europa. Maar niet alleen het uitbundige vogelleven maken het land zo aantrekkelijk, ook de landschappen met zijn vele prachtige bloemen en planten en de cultuurhistorische rijkdommen, maken het land zeer geliefd.

Deze natuurreis, een groot succes in 2015, richt zich in het bijzonder op de vogels, vlinders en planten van de bergachtige streken van het land. Ook is een uitstapje voorzien naar Noord-Griekenland, waar we het Kerkini meer bezoeken (zie ook de reis naar Noord-Griekenland voor deze bestemming). 

Het eerste deel van de reis verkennen we het Pirin en Rila gebergte. De landschappen hier zijn van een ongekende schoonheid, met zijn indrukwekkende pieken tot 2500 meter! De alpiene weiden vol met bergflora en staalblauwe meren, dichte wouden, kloven en steile rotskliffen vormen een schitterend ensemble. Het gebied is zes maanden van het jaar bedekt met een dikke laag sneeuw, en dan vrijwel ontoegankelijk. Zodra de sneeuwpakketten wegsmelten, grijpt de uitbudnige bergflora haar kans: overal bloeien bijzondere soorten en het kleurenpalet is prachtig. Soorten die we er zoal kunnen zien zijn Pulsatilla vernalis, Geum bulgaricum, Gentiana pyrenaica, de donkerroze Primula deorum (lokale endeem).

 

De ‘echte’ bergen, waar we al een voorproefje van kregen, zijn ons volgende reisdoel. We komen aan in het westelijke deel van de Rhodopi: de ronde bergen bedekt met dichte naaldwouden, spaarzaam doorsneden door wild klaterende beken die door diepe kloven stromen. Misschien wel de beroemdste kloof is de Trigrad kloof, een bekende plek voor de opvallend getekende Rotskruiper. Tussen de verticale kalkstenen wanden weerkaatst het gekrijs van Alpengierzwaluwen en Rotszwaluwen. Nu en dan schieten Waterspreeuwen en Grote gele kwikstaarten over de heldere rivier. Het Rhodopi gebergte herbergt ook een enorme hoeveelheid bijzondere planten waaronder Haberlea rhodopensis, Sideritis scardica, Scabiosa rhodopensis, Campanula cervicaria, Hypericum montbretii, Verbascum humile en vele soorten orchideeën. Heel anders is de oostelijke range van het gebergte. Hier domineren juist de scherpe pieken, steile kliffen en spaarzaam begroeide en met rolstenen bezaaide berghellingen. In deze regio voelen Vale gieren zich zeer thuis. Deze majestueuze gierensoort broedt in de krater van een niet meer actieve vulkaan. Hier treffen we ook Monnik- en Aasgier, Zeearend en Keizerarend aan. Op verschillende plekken worden deze roofvogels bijgevoerd. Hier maken we de grooste kans om ze te zien. Steenpatrijzen volgen ons waakzaam vanaf rotsachtige heuveldelen. De zang van Rotsklevers en Ortolanen kunnen we overal horen. Andere specifieke vogels hier zijn Zwarte ooievaars, Vale gierzwaluw, Roodstuitzwaluw, Blauwe rotslijster, Zwarte tapuit, Oostelijke Orpheusgrasmus, Kleine zwartkop, Oostelijke vale spotvogel, Rouwmees en Zwartkopgors.

 

Kroeskoppelikanen - foto Mladen Vasilev

 

Na het Griekse uitstapje keren we weer terug naar Bulgarije. Daar verblijven we enkele dagen in de uitlopers van het Pirin gebergte en rond het plaatsje Melnik, onze uitvalsbasis. Melnik is een traditioneel bergdorp, met veel handwerk nijverheid en architectuurmusea. Hier wanen we ons eeuwen terug in de tijd. Melnik en zijn omgeving staan ook bekend om de uitstekende wijnen die hier vandaan komen. We zullen ze zeker proeven!

 

Over het algemeen is het klimaat en de flora ‘mediterraans’. In het gevarieerde, droge landschap komen zeer veel bloeiende planten voor en die trekken veel verschillende vlinders aan zoals Witbandzandoog, Koninginnepage, de magnifieke Oostelijke weerschijnvlinder en Spireazwever.Bonte tapuit - foto Chavdar Nikolov

 

Tijdens onze omzwervingen door de natuur, komen we verschillende min of meer verborgen middeleeuwse kloosters tegen, waaronder het beroemde Rila klooster, opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. We brengen er een bezoek aan.

Na een enkele dagen in de bergen te zijn geweest, zakken we af naar het dal van de Struma rivier en passeren daar de Bulgaars-Griekse grens om het Kerkini meer in Noord-Griekenland te bezoeken. Het meer ligt ingeklemd tussen twee schilderachtige bergketens. Het Kerkini meer is echt een vogel hotspot bij uitstek! Gek genoeg wordt het niet heel vaak opgenomen in programma’s, omdat het vrij afgelegen ligt, en dat is heel zonde.

Het meer staat bekend, hoe kan het ook anders in deze regio, om zijn groepen Roze pelikanen, Kroeskoppelikanen, Dwergaalscholvers, verschillende reigersoorten, eendensoorten en ooievaars. Maar ook Scharrelaars en Bijeneters laten zich hier goed zien. De rivierbegeleidende bossen, wateren bedekt met Waterlelies en dat alles tegen de achtergrond van de Belasica en Krousia bergketens maken het plaatje compleet en bovenal zeer fotogeniek. Het meer en zijn omgeving staan garant voor een heerlijke natuurbelevenis: veel watervogels, bijzondere en weelderige plantengroei en bloemenpracht. Bijna altijd goed weer en weinig autoverkeer op de wegen rond het meer.Rotskruipers in de Trigrad kloof - foto Mladen Vasilev

 

De Pirin en Rila Nationale Parken herbergen een rijk dierenleven. De gebieden vormen het leefgebied voor Bruine beren, Wolven en Balkan Chamois. Daarnaast staan de gebieden bekend om typische alpiene vogelsoorten, waaronder Alpenheggemus, Alpenkraai, Notenlraker, Hazelhoen, Auerhoen, Ruigpootuil en Witrugspecht. Het vlinderleven bestaat onder andere uit soorten zoals Balkan vuurvlinder, Oostelijk dambordje, Macedonisch esparcetteblauwtje, Gentiaanblauwtje, Wikkelblauwtje, Getand blauwtje, Ringoogparelmoervlinder, Balkanparelmoervlinder en vele andere.Vale gieren - foto Mladen Vasilev

 

Voorlopig pogramma (kleine aanpassingen n.a.v. ervaringen 2015 reis moeten nog doorgevoerd worden)

Dag 1 Aankomst op de luchthaven van Sofia Airport en transfer naar het Pirin / Rila gebergte (2 uur). Verblijf de komende drie dagen in een fraai gelegen (landelijk) hotel. Gedurende deze eerste paar dagen verkennen we op ons gemak het Pirin / Rila gebergte. Het landschap waarin we ons bevinden is van een ongekende schoonheid, met om ons heen pieken van boven de 2500 meter, alpiene weiden, verstilde meertjes, dichte wouden en spectaculaire rotsformaties.  

Dag 2 Pirin National Park. Vandaag bezoeken we het noordelijke deel van het National Park. Het is een ritje van ongeveer 30 minuten van ons hotel. Dit deel van het gebied bestaat uit dichte naaldwouden (onder meer karakteristieke Macedonische dennen, afgewisseld door alpien grasland. Het is het terrein van onder meer de steenarend, Alpenkraai, notenkraker, kruisbek, beflijster en vuurhoudhaan. Bijzondere plantensoorten die we tegen kunnen komen zijn Primula longiflora, Centaurea kotschiana, Campanula lanata, Verbascum davidoffii, Daphne oleoides, Daphne cneorum, Campanula velebitica, Campanula trychocalycina, Saxifraga luteo-viridis, Saxifraga ferdinandii-coburgii, Saxifraga sprunerii, Saxifraga sempervivum, Gentianella bulgarica, etc. De meeste tevens mooi in bloei.

Ook is dit het landschap van onder meer de Apollovlinder en Oostelijke pijpbloemvlinder. Het is bovendien geschikt terrein om de Balkangems te treffen (Rupicapra rupicapra balcanica).

 


Oostelijke pijpbloemvlinder - foto Mladen Vasilev

 

Dag 3 Bezoek aan het westelijke gedeelte van het Rila National Park. In dit fraaie berggebied ligt ook het Rila Klooster. We nemen even de tijd om dit middeleeuwse klooster met zijn schitterende muurschilderingen en iconen te bekijken. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In het natuurreservaat maken we verder kans op notenkraker, kruisbek, beflijster, grijze gors, zwarte specht en vele planten- en vlindersoorten. 

Dag 4 en 5 Vandaag verplaatsen we ons richting Noord-Griekenland voor een bezoek aan het befaamde Kerkini meer. Het is een rit van ongeveer 100 km. We rijden door het rivierdal van de Struma en passeren daar de Bulgaars-Griekse grens. Onderweg vogelen we in het rivierdal en gaan op zoek naar Balkansperwer, Oostelijke vale spotvogel, Scharrelaar, bijeneter en speciaal in de Kresna kloof Gorge opletten voor blauwe rotslijster, oostelijke orpheusgrasmus en steenarend. Ons hotel ligt aan het Kerkini meer. Hier verblijven we de komende twee nachten. 

Het Kerkini meer ligt ingeklemd tussen twee bergketens (Belasitsa en Krousa). Het is vrij onbekend en het gebied wordt niet veel bezocht. Dat is opvallend, want het Kerkini meer is echter een van de rijkse vogelgebieden van Europa en ligt in een schitterende regio. Hier verblijven vele roze - en kroeskoppelikanen (ca. 150 paar), dwergaalscholvers, zwarte ooievaars, lepelaars en veel reiger- en eendensoorten, scharrelaars, bijeneters, zwartkopgorzen en roodstuitzwaluwen, om maar enkele soorten te noemen!

Dagen 6 en 7 Transfer terug naar Bulgarije naar de Melnik regio in de uitlopers van de Pirin en Slavyanka bergen.

Hier vlijven we twee dagen. Het dorp Melnik zal onze uitvalsbasis zijn. Melnik is een tradioneel dorp en beroemd om zijn handwerk en zijn wijnen. Het lijkt of hier de tijd heeft stilgestaan, een wonderlijke ervaring. Natuurlijk wordt er ook gevogeld. Rondom Melnik maken we kans op Arendbuizerd, dwergarend, bijeneter, hop, rostmus, kortteenleeuwrik, kalanderleeuwerik, duinpieper en Isabeltapuit. Ook brengen we op een van de twee dagen een bezoek aan het Rozhen klooster (ongeveer half uur rijden van Melnik). 

Dag 8 Transfer via de bergpas in het zuidelijke Piringebergte naar Trigad in het westelijke deel van het Rhodopi gebergte.

Onderweg stoppen we geregeld om te vogelen en te genieten van de landschappen, uitzichten, vlinders en plantenrijkdom. Het is een rit van 150 km waar we ruim 4 uur over doen. In de namiddag komen we aan in het Trigad regio. Hier verblijven we twee dagen. 

Dag 9 Volle dag in het Rhodopi gebergte. De Rhodopen zijn weer heel anders dan het Pirin gebergte. We bevinden ons in het westelijk deel van de Rhodopen, met zijn uitgestrekte naaldwouden doorsneden door stroompjes en rivieren gelegen in diepe kloven. Een van die kloven is de alombekende Trigadkoof, bekend vanwege de Rotskruiper. Deze prachtige vogel proberen we natuurlijk in de kijker te krijgen. De kloof is ook het leefgebied van slechtvalken, Alpengierzwaluwen, rostzwaluwen en waterspreeuwen. 

Dag 10 In de ochtend maken we een wandeling rond het hotel en rijden vervolgens door naar de Oostelijek Rhodopen. Het is een rit van ongeveer 4 uur. Uiteraard stoppen we verschillende keren onderweg. In de late namiddag komen we aan bij ons accommodatie in Kumovgrad voor twee nachten. 

Dag 11 We brengen de dag door in Madzharovo en Studen Kladenets regio in het oostelijke deel van het Rhodopi gebergte.

Het is een gebied met kliffen en rostformaties met onder meer Vale gier, monniksgier, aasgier, dwergarend, havikarend en steenarend, zwarte wouw, Arendbuizerd, zwarte ooievaar, Aziatische steenpatrijs, dwergooruil, rouwmees, Oostelijek blonde tapuit, Isabeltapuit, Balkanbergfluiter, oostelijke Orpheusgrasmus, Oostelijke baardgrasus, oostelijke vale spotvogel, kleine klapekster, rostklever en ortolaan.  

Dag 12 Transfer naar Sofia via Koprivshtitsa. Onderweg maken we nog een stop bij een klein eikenbos met een goede populatie maskerklauwieren. Overnachting in Koprivshtitsa.

Dag 13 Het zit erop! In twee uur rijden we naar Sofia voor de terugvlucht naar Amsterdam. Wel thuis!

 

Waargenomen soorten 2010 reis

Waargenomen soorten 2009 reis

 

SNR-reisbegeleiding en lokale gids

Richtprijzen 7 personen € 1650,- / 14 personen € 1400,-

Richtbedrag eenpersoonskamertoeslag € 140

Reisduur 13 dagen

Uiterse inschrijfdatum 1 april 2017

In de reissom inbegrepen volpension (deels met lunchpakketten en deels in restaurants), alle transport en diensten lokale gids, boottrip over het Kerkini-meer, entreegelden beschermde natuurgebieden

 

 

Meer informatie bij Stichting Natuurreizen: nilssons@ziggo.nlBijeneter - foto Mladen Vasilev

 
<h1>stichtingnatuurreizen.nl sitemap:</h1> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1032">Home</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1030">Onze reizen</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1147">Extremadura</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1169">Nederland</a><br /> --<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1170">Bargerveen</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1082">Suriname</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1185">Diepholz</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1187">Wit-Rusland</a><br /> --<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1234">De reis op kaart</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1086">Noord-Griekenland </a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1201">Hongarije</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1191"><b>Bulgarije</b></a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1190">Algarve</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1235">Madeira - wandelreis</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1236">Sri Lanka</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1145">Nu boeken</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1148">Reis boeken</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1150">Betalingen</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1149">Algemene voorwaarden</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1023">Over SNR</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1138">Historie</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1137">Reisbegeleiders</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1139">Contact opnemen</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1140">Colofon</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1231">Service &amp; Links</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1157">Algemene paklijst</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=101">Aanmelden nieuwsbrief</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=100">Zoekresultaten</a><br />