Sri Lanka

Vogels- en zoogdierenreis: 1 tot en met 16 december 2018

 

Sri Lanka, voorheen Ceylon, is een land in Zuid-Azië. Het land is een eiland in de Indische Oceaan en telt ruim 22 miljoen inwoners. Sri Lanka betekent letterlijk: mooi eiland. Er zijn vele nationale parken en natuurgebieden. Het eiland wordt ook wel de 'groene parel van de Indische Oceaan' genoemd. Sri Lanka is ruim 65.000 km2  groot en is daarmee qua oppervlakte ongeveer zo groot als Nederland en België samen. De dagtemperatuur is er vrij gelijkmatig, bijna altijd tussen de 26°C en 30°C.

 

Op een relatief kleine oppervlakte vinden we prachtige tropische stranden, vele tempels, woeste berglandschappen, theeplantages, Nationale parken en prachtige regenwouden. Voor cultuurliefhebbers zijn de vele historische sites en tempels in Sri Lanka een aanrader. Dit prachtige tropische eiland is een echt paradijs voor vogel- en natuurliefhebbers.

Sri Lanka is bekend om de vele mooie vogelsoorten, waaronder een dertigtal endemische, soorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Op deze reis hebben we echter zeker niet enkel aandacht voor de vogels, maar ook gaan we intensief op zoek naar zoogdieren. Tijdens de nacht ondernemen we spotlampexcursies en aan de kust gaan we op zoek naar de blauwe vinvis.

Op Sri Lanka komen veel zoogdiersoorten voor zoals Aziatische olifanten, axisherten, sambarhert, verschillende apensoorten, lippenberen, jakhals, mangoesten en veel meer. Ook zullen we extra aandacht besteden aan het zoeken van de lokale kattensoorten, zoals de junglekat en de fishing cat en de rusty-spotted cat. In Yala National Park hopen we luipaarden te ontdekken en in Wilpattu hebben we daar een goede kans op. In Sri Lanka is het luipaard de grootste die je in de wereld kan aantreffen, wegens het ontbreken van concurrentie van andere grote katten, als leeuwen en cheeta’s. Het is ook de beste plek in Azië om deze prachtige katachtige te fotograferen. Verder komen we hier ook mooie vlindersoorten tegen.

 

Sambarhert - foto Jorn van den Bogaert

 

Programma

Dag 1 Vluchten + overnachting in Colombo. Vlucht van ongeveer 10 uur naar Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka en aansluitend transfer van de luchthaven naar het hotel in de buurt. Vogels spotten in de tuin van het hotel en uitrusten van de lange vlucht.

Dag 2 Wilpattu National Park. Bezoek aan het Wilpattu National Park, vertrek in de ochtend. Wilpattu is het grootste Nationale park van Sri Lanka. In tegenstelling tot het drukke Yala National park, is dit een rustig park met weinig bezoekers. In de bossen, savanne en wetlands komen olifanten, luipaarden, jakhalzen en lippenberen voor. Namiddagsafari met een grote verscheidenheid aan vogelsoorten. Tijdens de nacht gaan we op zoek naar nachtactieve zoogdieren. Mogelijke soorten hier zijn: de Aziatische olifant, Axishert, de Tufted grey Langur (Ceylonhoelman een apensoort), Everzwijn, Gouden jakhals, Lippenbeer, Luipaard, Rusty-spotted cat, jungle kat, striped-necked mangoest, Ruddy Mangoest, Indian Grey Mangoest, Indian Gerbil, Wilde waterbuffel en Indische haas. Van vogels is dit een greep uit de mogelijke soorten: Spot-billed Pelican, Black-necked Stork, Lesser Adjutant, Ceylon, Junglefowl, Indian Nightjar, Jerdon’s Nightjar, Jerdon’s Bushlark, Ceylon Woodshrike, White-browed Bulbul, Marshall’s Iora, Brahminy Starling, Roze spreeuw. Overnachting in een hotel in Wilpattu.

Dag 3 Wilpattu National Park en Sigiriya rots. Ochtendbezoek aan het Wilpattu National Park. Na de lunch verplaatsing naar het bekende Sigiriya, één van de zeven plaatsen in Sri Lanka op de werelderfgoedlijst. Sigirya betekent “leeuwenrots”, verwijzend naar de restanten van de Leeuwenpoort in het complex. In de avond: nachtactieve zoogdieren spotten. Overnachting in een hotel in Sigiriya.

Dag 4 Sigiriya en omgeving. In de ochtend of avond bezoek aan het Sigiriya Sanctuary, bestaande uit hoge bossen met een droog klimaat. We zullen in het drogere, open laagland op zoek gaan naar watervogels en bosvogels, waaronder sommige endemische soorten en nachtactieve vogels. We kijken ook uit voor zoogdieren en ander wildlife in de bossen hier. In de ochtend of avond mogelijkheid tot beklimmen van de Sigirya rots (entree is niet in de reissom inbegrepen). Sigiriya is een reusachtige rots, midden in een droge vlakte. De steile rots torent ongeveer 200 meter boven het landschap uit en is te beklimmen via een stelsel van trappen. De beste tijd om de rots te beklimmen, is in de vroege ochtend of latere namiddag. De klim is tamelijk inspannend en de hitte van het middaguur moeten we dus vermijden. Maar eens boven, wordt u beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving. Tijdens deze beklimming zien we ook verschillende vogelsoorten en mogelijk slangen. Mogelijke vogelsoorten:  Oriental Scops Owl, Forest Eagle Owl, Brown Fish Owl, Indian Nightjar, Jerdon’s Nightjar, Blue-faced Malkoha, ‘Fork-tailed’ Drongo-Cuckoo, Oriental Dwarf  Kingfisher, Ceylon Grey Hornbill, Black-rumped Falmeback (red-backed form), Crimson-backed Flameback, White-naped Woodpecker, Indian Pitta, Ceylon Woodshrike, Blue-winged Leafbird, White-browed Bulbul, Orange-headed Thrush, White-rumped Shama, Indian Black Robin, Indian Blue Robin, Jungle Prinia, Ashy Prinia, Grey-breasted Prinia, Brown-capped Babbler, Streaked Weaver, Greater Racket-tailed Drongo. In de avond gaan we nog op zoek naar nachtactieve zoogdieren. Mogelijk: Tufted Grey Langur, Purple-faced Leaf Monkey, Sri Lanka Giant Squirrel, Grey Slender Loris, White-striped Chevrotain (ook Mouse-deer genoemd), Brown Palm Civet. Overnachting in een hotel in Sigiriya.

 

Sri Lanka Grey Hornbill (endemisch) - foto Jorn van den Bogaert

 

Dag 5 Kandy. Na het ontbijt vertrek naar Kandy. Hier gaan we in de namiddag op zoek naar vogels en ander wildlife. Mogelijke zoogdierensoorten hier zijn: Indian Flying Fox, Indian Giant Flying squirrel, Toque Macaque, etc.  Mogelijke vogelsoorten hier zijn: Common Hawk Cuckoo, Alexandrine Parakeet, Ceylon Small (Crimson-fronted) Barbet, Lesser Hill-Myna. Overnachting in Kandy.

 

Toque makaak (endemisch)  - foto Jorn van den Bogaert

 

Dag 6 Nuwara Eliya - Hakkgala Botanical gardens. Na het ontbijt vertrek naar de stad Nuwara Eliya, gelegen in het centrum van Sri Lanka aan de voet van de hoogste berg van het land, de Pidurutalagala (1868 m). In de namiddag bezoek aan de Hakkgala Botanical gardens (dit is de hoogst gelegen botanische tuin ter wereld), voor de typische vogels van bos en open hoogland, inclusief enkele endemen. Ook zoeken we achter ander wildlife en zoogdieren van deze bossen. Mogelijke zoogdierensoorten hier zijn: Purple-faced Leaf Monkey, Toque Macaque, Dusky-striped Jungle Squirrel, Golden Palm Civet.

Mogelijke vogelsoorten zijn hier: Slaty-legged Crake, Indian Pitta, Pied Thrush, Indian Blue Robin, Yellow-eared Bulbul, Kashmir Flycatcher, Ceylon White-eye. Overnachten in een hotel in Nuwara Eliya.

 

Sri Lanka White-eye (endemisch) - foto Jorn van den Bogaert

 

Dag 7 Horton Plains National park – Victoria Park. Vroegochtendbezoek aan het Horton Plains National park, een uniek reservaat op een hoogplateau van 2100 meter. Er leven 24 verschillende zoogdieren (waaronder sambarhert, makaken en luipaarden), 9 soorten reptielen en 87 vogelsoorten, waaronder vier vogelsoorten die enkel op de Horton Plains National Park voorkomen: de blauwe kitta, de Ceylonvliegenvanger, de Ceylonese brilvanger en de Sri Lanka houtduif. De beste tijd om het park te bezoeken, is tijdens de heldere ochtend. In de middag kan er mist opkomen. Dit National park bestaat uit graslanden en bergwouden met een koeler klimaat. We gaan hier op zoek naar de lokale endemen en andere soorten van dit landschap. Mogelijke zoogdieren: Sambar, Purple-faced Leaf Monkey, Toque Macaque, Sri Lanka Giant Squirrel, Dusky-striped Jungle Squirrel, Striped-necked Mongoose. Mogelijke vogelsoorten: Ceylon Wood Pigeon, Yellow-eared Bulbul, Ceylon Whistling Thrush, Dusky (Dull) Blue Flycatcher, Kashmir Flycatcher, Indian Blackbird (endemic race kinnissi), Ceylon Bush Warbler, Ceylon Hill white-eye, Black-throated Munia. In de namiddag bezoek aan het Victoria park voor vogels en andere dieren. Mogelijke zoogdierensoorten hier:  Purple-faced Leaf Monkey, Toque Macaque, Dusky-striped Jungle Squirrel, Golden Palm Civet. Mogelijke vogels : Slaty-legged Crake, Indian Pitta, Pied Thrush, Indian Blue Robin, Yellow-eared Bulbul, Kashmir Flycatcher, Ceylon White-eye. Overnachting in een hotel in Nuwara Eliya.

 

Asian Paradise Flycatcher - foto Jorn van den Bogaert

 

Dag 8 Yala National park. In de ochtend vertrek naar het Yala National park, één van de bekendste, mooiste en ook het grootste natuurpark (bijna 98.000 hectare) van het land. Tijdens een safari zijn met wat geluk apen, beren, waterbuffels, herten, krokodillen, olifanten en zwijnen te zien. Het is ook één van de beste plaatsen in Sri Lanka om het luipaard te zien. In de namiddag bezoeken we dit uitgebreide park, bestaande uit wetlands, graslanden, kreupelhout (scrubland) en drogere bossen. In deze tijd van het jaar treffen we er tevens veel overwinterende Bruine klauwieren aan (Brown shrike). We gaan hier op zoek naar watervogels, kustvogels en andere vogelsoorten van deze landschappen. Mogelijke zoogdierensoorten hier: Asian Elephant, Axishert, Tufted Grey Langur, Everzwijn, Golden Jackal, Sloth Bear, Leopard, Rusty-Spotted Cat, Jungle Cat, Striped- necked Mongoose, Ruddy Mongoose, Indian Grey Mongoose, Indian Gerbil, waterbuffel, Indian Hare. Mogelijke vogels: Spot-billed Pelican, Black-necked Stork, Lesser Adjutant, Ceylon Junglefowl, Indian Nightjar, Jerdon’s Nightjar, Jerdon’s Bushlark, Ceylon Woodshrike, White-browed Bulbul, Marshall’s Iora, Brahminy Starling, Rosy starling. Overnachting in een hotel in Tissamaharama.

 

Indische olifant - foto Jorn van den Bogaert

 

Dag 9 Bundala National Park en Yala National Park. Ochtendbezoek aan het Bundala National Park, een biosfeerreservaat. Het park staat bekend om de verschillende overwinterende vogels in Sri Lanka. In het park kan je 197 soorten vogels vinden. In 1991 is het Bundala National Park het eerste wetland dat als Ramsar gebied in Sri Lanka is erkend. Je hebt hier een verscheidenheid aan biotopen zoals wetlands, scrublands, bossen, kustzones. In de namiddag bezoeken we weer het Yala National Park. Mogelijke zoogdierensoorten hier: Asian Elephant, Axishert, Tufted Grey Langur, Everzwijn,  Golden Jackal, Sloth Bear, Leopard, Rusty-Spotted Cat, Jungle Cat, Striped-necked Mongoose, Ruddy Mongoose, Indian Grey Mongoose, Indian Gerbil, waterbuffel, Indian Hare. Mogelijke vogelsoorten: Yellow Bittern, Black Bittern, Small Pratincole, Brown- headed Gull, Blue-faced Malkoha, Yellow-crowned Woodpecker, Ceylon Woodshrike, Marshall’s Iora, White-browed Bulbul, Clamorous (Indian) Reed Warbler, Rosy Starling. Overnachting in het hotel in Tissamaharama.

Dag 10 Uda Walawe National Park. In de ochtend vertrekken we naar het Uda Walawe National Park, gecreëerd als verblijfplaats voor wilde dieren toen het Udawalawe Reservoir op de Walawe rivier verbouwd werd. Het is een belangrijk habitat voor watervogels en olifanten. Bezoek aan dit park in de namiddag. Mogelijke zoogdieren: Asian Elephant, Ruddy Mongoose, Golden Jackal, Jungle Cat, Indian Flying Fox, Lesser Tube-nosed Bat. Mogelijke vogels: Barred Button-quail, Sirkeer Malkoha, Orange-breasted Pigeon, Malabar  Pied Hornbill, Jerdon’s Bushlark, Ashy-crowned Sparrow-Lark, Blyth’s Pipit, White-browed Bulbul, Ashy Prinia, Jungle Prinia, Yellow-eyed Babbler, Black-headed Munia, Rosy Starling. Overnachting in een hotel in Udawalawe.

 

Malabar Pied Hornbill - foto Jorn van den Bogaert

 

Dag 11 Regenwouden van Sinharaja. In de ochtend vertrekken we richting de prachtige regenwouden van Sinharaja. Na aankomst bezoeken we het vochtige regenwoud met zijn typische soorten. Om ons tegen de bloedzuigers te beschermen, gebruiken we hier speciale anti-bloedzuigersokken die we in onze schoenen aandoen en die tot onder onze knieën komen. We gaan hier ook op zoek naar verschillende endemische vogelsoorten. Mogelijke zoogdieren:  Purple-faced Leaf Monkey, Toque Macaque, Sri Lanka Giant Squirrel, Sri  Lanka Red Slender Loris, Sri Lanka Flameback squirrel, Dusky-striped Jungle Squirrel, Sri Lanka Yellow Spotted Chevrotain, Sambar, Wholly Horse-shoe Bat, False Vampire Bat, Rainbow Bat. Mogelijke vogelsoorten: Ceylon Junglefowl, Ceylon Spurfowl, Serendib Scops Owl, Chestnut-backed Owlet, Ceylon Frogmouth, Green-billed Coucal, Red-faced Malkoha, Layard’s Parakeet, Ceylon Hanging-parrot, Malarbar Trogon, Yellow-fronted Barbet, Crimson-backed Flameback, Black-capped Bulbul, Spot-winged Thrush, Ceylon Scally Thrush, Rufous (Orange-billed) Babbler, Ashy-headed Laughing-thrush, Legge’s Flowerpecker, White-faced Starling, Ceylon Crested Drongo, Ceylon Hill Myna, Ceylon Blue Magpie. Overnachting in een Forest Lodge in Sinharaja.

 

Ceylon Blue Magpie - foto Jorn van den Bogaert

 

Dag 12 Regenwouden van Sinharaja. Volledige dag bezoek aan het Sinharaja. Overnachting in een Forest Lodge in Sinharaja.

Dag 13 Regenwouden van Sinharaja – Mirissa. Vroegochtendexcursie: observeren van vogels en zoogdieren in Sinharaja. Na de lunch verplaatsing naar Mirissa. Bij avond een nachtwandeling naar de zeeschildpadden, de Green turtle and Logger Head turtle. Overnachting in het Mandara Resort in Mirissa.

Dag 14 walvisexcursie te Mirissa. In de ochtend boottocht op de Indische oceaan, voor het observeren van walvissen. Mogelijke zeezoogdieren: Blauwe vinvis, gewone vinvis, Potvis, Bryde’s whale, Spinner dolfijn, tuimelaar, etc. Mogelijke vogels: Swinhoe’s Storm-petrel, skuas, pelagic terns. In de namiddag vrije tijd om te ontspannen op het strand. Als het donker is: nachtwandeling voor de zeeschildpadden. Overnachting in het Mandara Resort in Mirissa.

 

Blauwe vinvis - foto Jorn van den Bogaert

 

Dag 15 Hikkaduwa – zeeschildpadden en paalvisssers. In de ochtend verplaatsing naar Hikkaduwa. Volle dag vrijetijdsbesteding naar keuze: ontspanning op het strand zelf een wandeling maken, gaan snorkelen, de paalvissers bezoeken. Als het donker is: nachtwandeling voor de zeeschildpadden. Overnachting in een hotel in Hikkaduwa.

Dag 16 Transport naar luchthaven voor de retourvlucht naar Nederland. 

 

SNR-reisbegeleiding Jorn van den Bogaert en lokale gids

Reissom 7 deelnemers € 2500,00 / 8 deelnemers € 2460 / 9 deelnemers € 2360 / 10 deelnemers € 2290 / 11 deelnemers € 2240 euro / 12 deelnemers € 2195 / 13 deelnemers € 2150

Aantal deelnemers minimaal 7, maximaal 13

Uiterste inschrijfdatum 30 augustus 2018

Eénpersoonskamertoeslag € 375,00

In de reissom inbegrepen alle verplaatsingen in Sri Lanka in een comfortabel voertuig met airconditioning. Alle accommodaties in kamers met airco op basis van tweepersoonskamers. In Sinharaja en Nuwara Eliya zijn er geen kamers met airco beschikbaar. Alle maaltijden op basis van vol pension. Dus inbegrepen: ontbijt, lunch en diner. Soms in buffetvorm in de hotels, lunches soms in de vorm van een lunchpakket. Drie flessen mineraalwater per dag per persoon. Alle toegangstickets (behalve voor Sigirya) en lokale belastingen voor de bezoeken die onderdeel zijn van het programma. Gebruik van jeeps, waar dit noodzakelijk is, zoals bij bepaalde safari’s. Kosten voor walvisexcursie per boot. Kosten voor lokale Sri Lankaanse gids / vogelexpert. 

Niet inbegrepen in deze prijs vluchten, luchthaventaxen en visums. Extra maaltijden, eigen gekochte dranken, alcohol en kosten van telefoons en e-mails (er is de mogelijkheid om op de luchthaven van Colombo een simkaart te kopen om goedkoop op internet te kunnen met smartphone als er voldoende ontvangst is). Toeslagen die mogelijk kunnen aangerekend worden voor foto en video-opnames. Bezoeken van historische sites en andere bezoeken die niet in het programma staan, zoals de Sigiriya rots. Persoonlijke fooien van bagagedragers, personeel van restaurants, optionele parkgidsen en chauffeur en lokale gids.

Meer informatie Jorn van den Bogaert jornvdb@hotmail.com / 0032 496 45 80 85 of Stichting Naturrreizennilssons@ziggo.nl / 06-15960141.

 

 

 

 

 

 

 
<h1>stichtingnatuurreizen.nl sitemap:</h1> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1032">Home</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1030">Onze reizen</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1147">Extremadura</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1169">Nederland</a><br /> --<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1170">Bargerveen</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1082">Suriname</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1185">Diepholz</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1187">Wit-Rusland</a><br /> --<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1234">De reis op kaart</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1086">Noord-Griekenland </a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1201">Hongarije</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1191">Bulgarije</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1190">Algarve</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1235">Madeira - wandelreis</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1236"><b>Sri Lanka</b></a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1145">Nu boeken</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1148">Reis boeken</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1150">Betalingen</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1149">Algemene voorwaarden</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1023">Over SNR</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1138">Historie</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1137">Reisbegeleiders</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1139">Contact opnemen</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1140">Colofon</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1231">Service &amp; Links</a><br /> -<a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1157">Algemene paklijst</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=101">Aanmelden nieuwsbrief</a><br /> <a href="http://stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=100">Zoekresultaten</a><br />